O DNEVU PLESA

Ples je kjerkoli, je povsod in je tudi tukaj. Je z nami in v nas. Ples je življenje. Je svoboda gibanja, je svoboda govorjenja, svoboda izražanja, je svoboda biti to kar smo. In prav je, da ima ples svoj dan, ki ga praznuje na tisoče ljudi po celem svetu.

Svoj dan, in z njim svoj praznik, je dobil v letu 1982. To leto je bilo veliko leto za ves svet, saj je bil 29. april proglašen za SVETOVNI DAN PLESA. Za ta pomemben dan je bil zaslužen prav Slovenec, Dr. Henrik Neubauer, plesalec, režiser in koreograf, ki je uspel prepričati mednarodni gledališki inštitut pri UNESCU, da bi rojstni dan baletnega reformatorja Jeana Gerogesa Noverra (29. 4. 1727), proglasili za mednarodni plesni dan. Glavni namen tega dne je, da bi pritegnili pozornost širše javnosti v spoznavanju te čudovite umetnosti. Vsako leto, na rojstni dan plesa, svet obkroži poslanica, ki jo napiše pomembna plesna osebnost in jo objavi International Dance Council (Counseil International de la Danse / CID). Avtor prve mednarodne poslanice je bil leta 1982 prav Henrik Neubauer. (NEUBAVER, H., International Theatre Institute ITI World Organization for the Performing Arts).

Letos je poslanico napisala Trisha Brown, plesalka, koreografinja in umetniška vodja Trisha Brown Company.(BROWN, T. International Theatre Institute ITI World Organization for the Performing Arts.)

»Plesalka sem postala zaradi želje po letenju. Premagovanje teže je bilo vselej nekaj, kar me je prevzelo. V mojih plesih ni skrivnostnega pomena. So duhovna vaja v telesni obliki. Ples posreduje in razširja svetovni jezik sporazumevanja; je vir veselja, lepote in boljšega poznavanja človeka. Ustvarjalnost v plesu je… spet in spet… razmišljanje, nastajanje in izvajanje. Naša telesa služijo izražanju in niso sredstvo nastopaštva. To spoznanje osvobaja našo ustvarjalnost, ki je dar in bistvo umetnosti. Umetnikovo življenje se ne konča s starostjo, kot so prepričani nekateri kritiki. Ples ustvarjajo ljudje, ljudje in zamisli. Vi, kot gledalci, lahko prenesete ta ustvarjalni vzgib domov in ga vključite v svoje vsakdanje življenje.«(Brown, 2017)

Tudi plesni studio Moj Korak je član CID-a in sledi glavnemu namenu, pritegniti pozornost širše javnosti k umetnosti plesa.

Ples je popotovanje, ki ima svoje vznemirjenje v gibu in svoj dom v telesu vsakega posameznika. Naj se popotovanje začne…

DOGODKI

DOGAJALO SE BO:

Sobota 29.4.2017 od 10.00 do 13.00 – DAN PLESA – Plesni ulični sprehod

Po ulicah starega mestnega jedra, bo glasba združevala plesalce in neplesalce različnih zvrsti.

Razpored:

10.15 do 10.35 – Miklošičev trg

10.45 do 11.15 – Prešernov trg

11.25 do 11.45 – Mestni trg

11.55 do 12.15 – Čevljarski most

12.35 do 13.00 – Špica

Na vseh lokacijah se bo plesalo. Vabimo vas, da se nam v tem uličnem sprehodu pridružite od prve do zadnje postaje in na končni Špici skupaj z nami pokramljate in spijete dobro kavico. Če boste podprli dogodek le na posamezni postaji, boste tudi tako prispevali k praznovanju našega dne, vsekakor pa se pridružite na lokaciji PREŠERNOV TRG (ob 10.45), saj je to križišče našega mesta.

Simbol dneva in plesa bodo plesni čevlji, ki naj jih s seboj prinese vsak plesalec. Kar tiste najbolj stare in preplesane, da ne bo škode, in da se ve, koliko kilometrine imajo za seboj. Plesna površina je mestna ulica, zato se tudi primerno obujte. Plesni dogodek bomo izpeljali kljub slabemu vremenu, zato se opremite s primerno opremo in dežniki.

Kako lahko sodelujete?

Enostavno pridete na izbrane lokacije, lahko sami, v paru ali v dogovoru s plesnimi prijatelji, počakate na glasbo, odložite plesne čevlje (če jih imate s seboj) ob rob »plesišča« na označeno mesto in zaplešete. »Ambasadorji Dneva Plesa« bodo prepoznani po črnih majicah, z napisom »Mednarodni dan plesa«. Vsak sodelujoč bo dobil rumen zapestni trak, ki bo simbolično oznanjal pomembnost dneva in plesa za vsakega izmed nas.

Prostor za ples boste prepoznali po zvočni napravi, ki bo skrbela za glasbo, po skupini plesalcev in po reditelju, ki bo ustrezno označen. Zaplešete lahko na vse predvajane glasbe, lahko pa izberete tiste, ki so vam najljubše. Medtem, ko plešejo drugi, jih prosim podprite z vašo prisotnostjo kot gledalci in nagradite z aplavzom.

Projekt sofinancira Turizem Ljubljana.

 

Petek 28. 4. 2017 – PETKOV PLESNI VEČER

KDO? Koroški plesni klub Karmen

KAJ? Plesni večer

KJE? Tango Avenija Letališka 29, Ljubljana

VEČ? https://www.facebook.com/events/444199549247158/

 

Sobota 29.4.2017 ob 20.00 – MILONGA TIPICA

KDO? Organizator plesni studio Moj Korak

KAJ? Večer argentinskega tanga. Tokrat nas bo v svet tanga popeljal DJ Fabian Marcelo (DJ-Tango y Nada Mas).

KJE? MOJ KORAK, Vilharjeva 3, 1000 Ljubljana

VEČ? http://www.mojkorak.si/blog/2017/04/04/cas-za- ples-v- mesecu-aprilu/ ali https://www.facebook.com/events/234892483653679/?active_tab=about.

 

Sobota 29.4.2017 ob 20.30 – PLESNI VEČER

KDO? Organizator Plesno društvo EverGreen

KAJ? Večer družabnih plesov. Legendarni DJ tudi tokrat z nami – DJ Aleš Drofenik

KJE? Kulturni dom Hrušica